After an upgrade to our HP BL460c Gen8 blades we had multiple blades showing a Purple Screen of Death (See screenshot)

image003

In our environment we have multiple DC’s as well as multiple versions of the HP BL series blades. Multiple adminstrators across multiple DC’s experienced the same problem. The problem only seems to affect the latest HP BL460c Gen8 v2 series (as far as we can tell), but it might be other vendors with Intel Haswell Xeon v2 CPU’s might be affected as well (please let me know if you’re having the same problems on other hardware).

We decided to roll the affected servers back to 5.5 U1 and wait for a solution but Frank Büchsel (@fbuechsel) of fbuechsel.eu provided me with following workaround. In the BIOS when you turn of the Intel VT-D option, your server will start without trouble:

image005

Thanks Frank!

VMware is working hard to process the logfiles and making sure this problem is solved ones and for all! Keep you updated on the status. If you have a solution or questions/answers please give us a tweet or something!

UPDATE!!

After a long and extensive investigation we’re able to say the problem in our environment has been solved. After checking all Firmware we reached the point where the only difference between a purple screen and a stable running ESXi 5.5 U2 host was the firmware of the HP FlexFabrics (Emulex) in the server. When we used the 4.6 (or lower) firmware we had Purple screens, but after updating to the latest 4.9 firmware the Purple screens were gone, and the servers ran stable.

Capture2

VMware is still examaning the logfiles, but htis seems to solve our problem for now! If you experience any problems with this, please let me know…